Проект № 101037643

„Интегрирана цифрова рамка за широкообхватни морски данни и информационни услуги“ (ILIAD)

 

Обща стойност на проекта: 18 956 630,00 евро

Бюджет на ДП „Пристанищна инфраструктура“: 177 500,00 евро

Начало на проекта: 01.02.2022 г.

Продължителност на проекта: 36 месеца

 

ДП „Пристанищна инфраструктура“ е част от международен консорциум по проект ILIAD, финансиран от програмата на Европейската комисия за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. В проекта участват общо 56 партньора от 18 различни страни в Европа, Близкия изток и Северна Африка- Белгия, Португалия Франция, Израел, Нидерландия, Италия, Испания, България, Румъния, Мароко, Тунис, Гърция, Норвегия, Ирландия, Великобритания, Естония, Гърция, Германия, Армения и Полша.

Координатор на проекта е Netcompany-Intrasoft, Белгия.

Партньорите по проекта са разделени на няколко групи: индустриални компании, крайни потребители, разработчици на научни изследвания и технологии и частни фирми. ДП „Пристанищна инфраструктура“ е включено като партньор краен потребител, а ролята на предприятието в проекта е да бъде един от основните демонстрационни обекти на ILIAD в Черно море.

Дейностите по проекта са насочени към разработване на цифров двойник на световния океан, който да позволи едновременна комуникация със системи и модели от реалния свят. В проекта се предвижда създаване на цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали свързващи го с Варненското езеро. Другият български партньор е ТУ- Варна, който ще създаде компютърни модели на процесите във Варненския залив, както и нови технологични прототипи използващи елементи на изкуствен интелект, които да подпомогнат навигацията на корабите при неблагоприятни метеорологични условия и подобрят сигурността при преминаване през плавателните канали свързващи залива с Варненското езеро.

ILIAD ще разработи виртуални модели, предназначени да отразяват точно промените и процесите, настъпващи в океана. ILIAD има за цел да създаде оперативно съвместим, работещ в реална среда от данни и рентабилен цифров близнак на океана (DTO). ILIAD ще разработи оперативно съвместим модел, като използва голямо количество от налични данни и данни в реално време, предоставени от много различни източници, модерна изчислителна инфраструктура, включително Интернет на нещата, социални мрежи, големи данни, изчисления в облака и др.

 

Ръководител: д-р инж. Милен Тодоров – директор на Специализирано поделение Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море“, ДП „Пристанищна инфраструктура“, тел.: 052 687 988; email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 За повече информация: https://ocean-twin.eu/